Прва монографија о породици Вајферт написана давне 1923. поводом грандиозне прославе њеног најпознатијег изданка. Те године Ђорђе Вајферт је прославио троструки златни јубилеј: пола века од венчања са Маријом Гаснер, исто толико од пријема српског поданства и почетка рударских истраживања.

Чувени историчар јужног Баната, Феликс Милекер, на седамдесетак страница, у складу са оновременим стилом и начином књижевне обраде, описао је пут породице Вајферт од тромеђе Горње Аустрије, Баварске и Чешке све до Панчева и даље, преко Дунава до Београда. Тамо где се Ђорђе Вајферт настанио и започео своју пословну одисеју.

Овом књигом се писац, а и читава тадашња јавност, захвалио не само Ђорђу, већ и читавој породици Вајферт која је својим бивствовањем у нашим крајевима за више од два века дала пун допринос и оставила неизбрисив траг.

Књига је штампана на немачком језику, готицом, две године после прославе златних јубилеја. Осам и по деценија касније, Фондација Ђорђе Вајферт и Историјски архив из Панчева објавили су ово дело преведено на српски језик, допуњено и обогаћено илустрацијама. Као подсетник на великана који је увек био спреман да помогне отаџбини и свом народу

Издавачи

Историјски архив у Панчеву и Фондација Ђорђе Вајферт

Година издавања

2009.

Тираж

500 примерака