Документарни филм о Ђорђу Вајферту

У сарадњи са Фондацијом Ђорђе Вајферт и Радио телевизијом Србије (РТС), „Визура продакшн” снимила је документарно-играни филм „Ђорђе Вајферт” по сценарију и у режији Светислава Бате Прелића, који је премијерно приказан на РТС-у 15. јуна 2012. године.

„Кроз детаљнији приказ живота и рада Ђорђа Вајферта, аутор филма приказује и друштвену климу тог времена, дух и етику српског друштва које је стасавало и градило се у амбијенту ратова, преврата, атентата… На тај начин се гледаоцима отварају многобројне аналогије и асоцијације на данашње стање у Србији.“

О Вајфертовом ангажовању у коњици током српско-турских ратова и касније на различите начине у војном домену, у филму говори генерал у пензији, проф. др Ђорђе Станић.

„О томе се до скора мало знало, што ми је био мотив да уђем у научно истраживање архива. Ту је и емотивни мотив, јер моји синови, унуци и праунуци имају Вајфертове крви, преко моје супруге, са којом сам заједно написао књигу о Вајферту”, рекао је Станић.

У филму говоре и тадашњи гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић, историчар проф. др Љубодраг Димић и генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски.

Лик Вајферта у млађим данима представља глумац Андреј Шепетковски, док се као стари Вајферт појављује редитељ Светислав Прелић. Директор фотографије је Александар Иванчевић, монтажер Бранислав Годић, аутор музике Александар Симић.

Година производње

2012.

Продукција

Фондација Ђорђе Вајферт

Радио телевизија Србије

Визура

Сценарио и режија

Светислав Бата Прелић

Извршни продуцент

Миљан Шћекић

Трајање

60 минута

Погледајте инсерт из филма