Фондација Ђорђе Вајферт

Са намером да сачува од заборава дело једног од највећих српских привредника, визионара и доброчинитеља, у Београду је 2009. године основана Фондација Ђорђе Вајферт. Брзо је Фондација окупила низ угледних личности из културног, јавног и привредног живота Србије који од тада стално и упорно подсећају на великана чија је енергија и мисао уграђена у српску будућност више од неких владара о којима учимо у уџбеницима, у којима Вајфертова дела нису добила место.

Ђорђе Вајферт није био само херој свог времена. Цео свој живот и амбиције усмерио је у настанак и развој младе српске државе и био је саставни део њене борбе за самосталност, као и трансформације у модерну европску земљу. Био је визионар који је своје наслеђе оставио држави и народу, али што је много вредније, оставио је иза себе снажне моралне, хуманитарне и људске обрасце за наредна покољења. У временима која су уследила ти обрасци нису поштовани и прихваћени.

Управо због тога, Фондација је од свог оснивања покретала и подржавала многе иницијативе које су водиле ка упознавању шире јавности са делима Ђорђа Вајферта. Желели смо да овај великан добије своје улице у Панчеву и Бору, а да у Београду његово име понесе нека већа улица од постојеће, што би било примереније и у складу са његовом оставштином. Ова иницијатива је делимично прихваћена: Бор је добио улицу Ђорђа Вајферта, Панчево му је 2014. доделило мали трг крај његове некадашње пиваре, док се још увек чека да се престоница на достојан начин одужи великом добротвору.

Поред тога, покренули смо и иницијативу да се у свим овим градовима подигне и споменик Ђорђу Вајферту. Рударско топионичарски басен Бор је 2011. реализовао ову идеју, тако што је финансирао израду и подизање споменика не само Ђорђу Вајферту, већ и Фрањи Шистеку, Вајфертовом блиском сараднику, рударском инжењеру и првом директору Борских рудника бакра.

Заједно са Историјским архивом из Панчева превели смо 2009. године са немачког на српски језик, допунили и објавили књигу „Породица Вајферт и пивара у Панчеву “ коју је Феликс Милекер чувени хроничар јужног Баната, објавио давне 1925. године.

У сарадњи са Радио телевизијом Србије и продукцијском кућом „Визура“ снимили смо 2012. године документарно-играни филм „Ђорђе Вајферт”, по сценарију и у режији Светислава Бате Прелића. Овај филм је премијерно приказан на РТС-у 15. јуна 2012. године.

Коначно, поводом 165 година од рођења, објавили смо монографију „Ђорђе Вајферт 1850-1937.“. Ово капитално дело представља резултат вишегодишњег преданог рада стваралаца различитих профила на прикупљању детаља из живота ове, за историјски развој наше земље, личности од изузетног значаја. У монографији су сабране како познате чињенице из Вајфертовог живота и рада, тако и до сада непознати подаци и ексклузивне фотографије.

Атински државник и војсковођа Перикле једном је рекао: „Смрт је живот“. Данас, та стара мисао која се трансформисала у трансцеденталност душе, добила је ново значење – живе дела после смрти, живе идеје њихових твораца или, како је то велики римски песник Хорације рекао: „Неће све што сам ја умрети“.