Вести

Београд, 16. јун 2015. године – Фондација за очување лика и дела Ђорђа Вајферта свечано је обележила 165. годишњицу од рођења овог великог српског индустријалца, визионара и хуманисте манифестацијом у Дому Војске Србије.

На свечаности је промовисана капитална монографија о Ђорђу Вајферту, која представља резултат вишегодишњег преданог рада стваралаца различитих профила на прикупљању детаља из живота ове личности од изузетног значаја за историјски развој Србије. У монографији су сабране како познате чињенице из Вајфертовог живота и рада, тако и до сада непознати подаци и ексклузивне фотографије, а аутори су били мотивисани жељом да од заборава сачувају бар део онога што је овај хуманиста оставио својој отаџбини.

Председник Организационог одбора свечаног обележавања годишњице рођења Ђорђа Вајферта, глумац Предраг Мики Манојловић, најавио је читав низ активности којима ће се у наредним месецима славити универзалне вредности којима се Вајферт руководио у свом плодоносном животу.

  • Вајферта је одликовала интелигентна врста патриотизма. Поштовање прошлих, садашњих, али и будућих генерација заслужио је свиме што је урадио за своју земљу и оним што јој је дао – нагласио је Манојловић.

Званице из културног, друштвеног, економског и политичког живота Србије, као и представници дипломатског кора, кроз секвенце документарно-играног филма о Вајферту вратили су се у период у којем је овај великан стварао, остављајући неизбрисиве трагове за будуће генерације. Светислав Бата Прелић, уредник Монографије и режисер филма о Вајферту, истакао је да је материјална заоставштина првог гувернера Народне банке Србије важна, али да не сме да буде доминантна у односу на духовну тежину коју носи његово име.

  • Вајферт несумњиво припада низу наших најзначајнијих људи и ту заузима високо место. Поред великих материјалних творевина, оставио је моралну и духовну матрицу какав треба да буде однос појединца и државе, однос појединца и народа – рекао је Прелић.

Захвалнице Фондације и копије бар рељефа подељене су компанијама и особама које су помогле у спровођењу активности за очување лика и дела ове значајне историјске личности – Народној банци Србије, Министарству одбране, Службеном гласнику, РТС-у, Ђорђу Станићу и Бригити Вајферт Станић.

На иницијативу директора Медија центра „Одбрана“, пуковника Стевице Карапанџина, хол Дома Војске убудуће ће красити бронзани бар рељеф са ликом Ђорђа Вајферта. Бар рељеф, дар Фондације, свечано је открио њен председник Миљан Шћекић.

У години значајног јубилеја, компанија ХЕИНЕКЕН Србија, уз свој Вајферт бренд, препознала је вредност и значај активности Фондације Ђорђе Вајферт и постала партнер у активностима на очувању лика и дела Ђорђа Вајферта.

Ђорђе Вајферт је био покретач индустријског и финансијског развоја Србије. Поред изузетног економског доприноса, Србију је задужио хуманитарном делатношћу. Основни циљ Фондације Ђорђе Вајферт је да ширу јавност упозна са ликом и делом овог човека, који је увек био спреман да помогне својој отаџбини и народу.

Прво енглеско издање монографије Ђорђе Вајферт 1850 – 1937

Објављивањем првог енглеског издања монографије „Ђорђе Вајферт 1850 – 1937“, чланови Фондације показали су одлучност да сачувају од заборава залагање једног од најпознатијих великана и истакнутог српског привредника Ђорђа Вајферта и још једном прикажу његове моралне, хуманитарне и културне обрасце за наредна поколења. У монографији сабране су све познате чињенице из Вајфертовог живота и рада, приказане су његове амбиције и визије будућности. Своје наслеђе оставио је држави и народу, а наша Фондација је одлучила да их публикује и на енглеском језику, како би сви могли да се упознају са његовим ликом и делом. Капитално енглеско издање монографије штамапно је у великом формату, у пуном колору
и садржи преко 250 фоторафија и илустрације. Прво издање монографије на српском језику објављено је у марту 2015. године oд стране Фондације Ђорђе Вајферт, а само два месеца касније и друго, које су објавили Службени гласник из Београда и Фондација Ђорђе Вајферт.